Cum Pane

Varje morgon levererar Cum Pane färskt bröd till Fram. Så har det varit ända sedan Cum Pane startades 2008. Cum Pane betyder »kompis« eller »den som du delar bröd med«. Vår medarbetare Karin Bengtsson har besökt bagarna i Olskroken.

Plats: Olskroken och Majorna
Frams leverantör sedan: 2008
Levererar: Bröd, bullar, kakor

Bagarna i Olskroken

»Brödet, frallorna, bullarna och kakorna till Fram bakas i Ols­kroken, så jag besökte det bageriet. Väl på plats träffade jag Marika, Josefin och Yaiza, tre glada bagare som gillar sitt omväxlande jobb. I jobbet ingår att vara kreativ och hitta på nya sorters bröd. Till exempel har de nyligen tagit fram bröd med frukt och nötter som säljs på fredagar.

När man kommer in i brödbutiken kan man stå och se på en stund när bagarna bakar, för deras arbetsbord finns strax intill disken. Det är ett skönt hantverk de pysslar med. I butiken säljs förutom det färska brödet också olika mjölsorter, honung, sylt och marmelad samt juicer av märket Rescued. Fryst bröd säljs med 25 % rabatt. Skulle frysen bli full skänks brödet till Räddningsmissionen.«

Arbete med hållbarhet.

»Alla ingredienser som Cum Pane använder i sina bröd är ekologiska. Det finns en hel del bagerier som avänder ekologiskt mjöl men Cum Pane är en av de få som bakar med enbart ekologiska ingredienser. Det är ett viktigt skäl till att brödet kostar lite mer. Man arbetar ju också under hantverksmässiga former.

Cum Pane bakar gärna på mjöl från kultursorter, till exempel svedjeråg, emmer (en gammal sorts vete) och nakenhavre (en gammal sorts havre). Likaså vill de baka på mjöl från små producenter och därför kommer mjölet från Labans på Gotland, Wästgötarna och Warbro Kvarn i Södermanland. Båda dessa tillvägagångssätt för bakningen gynnar biologisk mångfald i naturen.

Efter första jäsningen av brödet följer en kalljäsning, då degen läggs i jäskorgar av rotting stora som brödet i fråga ska bli. Dessa har Cum Pane köpt av företaget redQ som låter tillverka dem i Bangladesh, där arbetarna i och med detta får utbildning i sina fackliga rättigheter.«

Egen mjölkvarn.

»Den dag jag var på besök packades en ny kvarn upp. Den är köpt från Tyskland och är en riktig praktpjäs, vacker att se på och till stor del tillverkad i trä. I den ska de mala säd till färskt mjöl som man ska kunna köpa i butiken på Kobbarnas väg i Olskroken. 

Det finns också möjlighet att fika och provsmaka frallor och bullar i bageriet. Bageriet är väl värt ett besök!«

Läs mer på Cum Panes hemsida

Levererantörer > Cum Pane