Mällby Lantgård

Månadens leverantör!

Plats: Tjörn
Frams leverantör sedan: 2011
Levererar: Ägg, bröd och bullar

Berätta om er äggproduktion…

»Vi har ungefär 250 höns och 3-5 tuppar i varje i varje hus. De har tillgång till utevistelse året runt. Vi låter hönsen leva längre och oftast kommer de till familjer som har höns som hobby. Det känns väldigt bra att de får en fin ålderdom när de har jobbat klart hos mig.

Betet består av cikoria som är rikt på omega 3, engelskt rajgräs som innehåller mycket fibrer, lusern och klöver som är rikt på protein, samt kummin för matsmältningen. Fodret innehåller varken soja- eller fiskmjöl – istället använder vi havre-, vete-, raps-, ärt- och potatisprotein.«

 

Varför öppnade ni bageri?

»Genom att börja göra maränger fann vi ett användningsområde för frånsorterade ägg. Idag bakar vi också bröd, bullar, knäckebröd och skorpor. Bakverken är naturligt fria från gluten, mjölk och soja. Vi handlar så mycket vi kan lokalt. Bovetet kommer huvudsakligen från Råglanda Gård i Värmland och rapsoljan kommer från Bärby Östergård i Dingle. Äggen kommer såklart från gården. Jag hoppas att snart kunna komma med nåt nytt bakverk!«

Hur jobbar ni för att minska er miljöpåverkan?

»Vi försöker jobba så kretsloppsinriktat som möjligt. Bland annat komposterar vi matavfall med bokashi och använder det i våra växthus. Frånsorterade ägg använder vi i bageriet och alla rester från bageriet går tillbaka till hönsen.

När det gäller transporterna, så kör vi till Göteborg en gång per vecka. Då har vi bilen full. Ibland tar jag med från andra producenter också, så det inte blir så många som kör.«

Levererantörer > Mällby Lantgård