Roots Kombucha
Roots Kombucha är smakinnovatörerna från Malmö som inte räds att testa nya smaker. Vad sägs till exempel om kombucha med älggräs? Fram Ekolivs var en av de första att börja sälja Roots Kombucha utanför Malmö.
Plats: Malmö
Frams leverantör sedan: 2014
Levererar: Kombucha
Vad utmärker er kombucha?
»Vår specialitet är att utveckla nya smakkombinationer, så som salvia & honung, gurkmejarot, älggräs och äpple & kryddor. Vi försöker hela tiden att hitta nya smaker i växtriket, och använder oss enbart av hela botaniska ingredienser. Vissa ingredienser – såsom säsongsmakerna äpple, älggräs, och fläder – plockar vi själva. Roots Kombucha är opastöriserad och ofiltrerad, och kolsyrningen sker naturligt. Roots Kombucha är en riktig hantverksprodukt. En flaska tar en hel månad att tillverka.«
Hur kommer det sig att ni började göra kombucha?
»Nick och Matthias, som grundade företaget, träffades i Uppsala 2008 där de båda studerade vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Flera år senare flyttade de tillsammans in i en lägenhet i Malmö. I lägenheten ägnade de mycket tid åt att brygga öl, syra grönsaker, fermentera mjölkprodukter, och inte minst åt att tillverka kombucha. Under dessa hemtrevliga former spirade idén till det som skulle bli Roots Kombucha.
Företaget drevs inledningsvis i mycket liten skala, mest fokuserat på att sälja kombucha på marknader. I början av 2015 flyttade vi in i de nuvarande bryggerilokalerna på Möllevången i Malmö. Idag är vi sju personer som driver företaget tillsammans. Vår kombucha säljs nu över hela Sverige, och vi har börjat få lite uppmärksamhet får vårt sätt att jobba med botaniska ingredienser och naturliga processer. Bland annat nominerades vi till ’Årets Smakutvecklare 2018’ av White Guide Sverige.«
Hur jobbar ni för att minska er miljöpåverkan?
»Grundarna Nick och Matthias har båda två en bakgrund inom miljöförskning. Nick är mikrobiolog som forskar om koldioxidutsläpp av skogen och Matthias är ekonom som forskar om hållbar konsumtion. Båda två jobbar också på Lunds universitet. Den bakgrunden gjorde att miljötänk fanns med från första början i företaget. Bland annat var det en självklarhet att bara ekologiska eller självplockade råvaror skulle användas. Vi försöker också minska vår klimatpåverkan genom att använda 100% el från vindkraft i vår verksamhet och vi använder lådcykel för alla våra leveranser i Malmö.
Vi försöker hitta nya lösningar genom att experimentera och samarbeta. Just nu har vi ett försök med den förpackningsfria butiken Gram i Malmö. Vi vägleder också en student från Lunds universitet som skriver uppsats, som vi hoppas kommer hjälpa oss att minska vår miljöpåverkan ännu mer.«
Läs mer på Roots Kombuchas hemsida